onsdag 23 februari 2011

Hamlet Cigar Man

Vet inte varför, men jag tycker denne flintskallige man är förtjusande. Jag känner igen mig i situationen på något sätt. Nåväl, detta är en urgammal cigarreklam, till tonerna (i alla fall i slutet) av Bachs "Air".

tisdag 22 februari 2011

Humor till sjöss!

Som den salte sjöbjörn jag är så kan jag inte låta bli att lägga upp dessa klipp, även om de egentligen inte platsar på denna sida. Ta en titt på den första videon. Visst fan undrar man hur gräsligt det måste ha varit ombord?



Som tur är stillar man nyfikenheten med nästa klipp. Killen som åker fram och tillbaka i en hög möbler är obetalbar! Passagerarna lär ha fått 25% rabatt på nästa kryssning. Jag betvivlar att särskilt många nappade på detta...

måndag 21 februari 2011

Mark Gormley

Jag är vanligtvis inte särskilt road av diverse lustiga internetfenomen. Dock kan jag omöjligen värja mig från Mark Gormley. Hans musik är riktigt bra, men själv verkar han helt sakna personlighet, karisma och attityd. Eller rättare sagt ser han ut att sakna självförtroende nog att visa upp de nämnda egenskaperna. Och killen som står bakom videoproduktionerna borde rimligen skjutas. Eller tilldelas ett prestigefyllt pris av något slag. Jag är inte säker på om hans videos är geniala eller bara ofattbart dåliga. Dock är det är just denna lustiga blandning som gör det hela så intressant. Jag fylls samtidigt av både beundran och medömkan. En konstig känsla. Låten "Beginnings" är förjävla bra! Killen är en stjärna.



Ytterligare en finfin låt är "Stars". Och videon är också ett lysande exempel på missbruk av blue screen...

tisdag 15 februari 2011

Thor Modéen!

Det finns på Tuben en serie som går under namnet "Svenska Komediaktörer". Samtliga avsnitt är väl värda att se, men jag tycker det om Thor Modéen sticker ut. Skojigt att se vilken teatermässig spelstil han har trots att han spelar film. Gammeldags och jättetrevligt!

88-öresrevyn

Hasse å Tages, i mitt tycke, snitzigaste revy spelades på restaurang "Skeppet" i Värtahamnen 1970-71. Det var sannolikt en skön succé för denna duo som strax innan gjort sitt enda egentliga fiasko... eller nja.. det beror på vem man frågar. Själv tycker jag att "Spader Madame" har sina poänger. Men någon publikframgång blev det kanske inte. Nåväl, detta är det inledande revynumret "Pumpa, pumpa" från den lilla scenen i den likaledes lilla restaurangen. Jag läste förresten någon gång att efterrätten som den ätande publiken fick hette "Hästabollar", alltså hästskit. Det måste vara historiens sämsta namn på en ätlig företeelse.

Kvinnor och Champagne

Jan Malmsjö drar till med denna gamla fina klassiker som parodierats både av Lundaspexarna (en berusad munk dricker ännu mer i "Bonifacius" 1909) och av Hasse Alfredsson (som en berusad överklassherre med könssjukdomar i "Under Dubbelgöken" 1980. Fin är den även i originalversion!

Sigge Fürst

Svensk revyhistorias kanske meste sjömansvisesångare drar till med "Välkommen i det gröna". Det finns egentligen inga gränser för hur gärna jag skulle vilja vara med i det glada gänget!

Gösta Ekman d ä

Detta är något så trevligt som Gösta Ekmans farfar, Gösta Ekman, sjungandes "Isabella". Den uppmärksamme lyssnaren märker också att orkesterouvertyren egentligen är inledningen till "Kvinnor och Champagne". Dessutom kan man inte låta bli att uppmärksamma att "Loäng Studios" verkar sitta på en smärre guldgruva med klipp. Som snyltaren Nyström helt sonika lägger in i sin samling.

Ernst Rolf guidar i Stockholm

Klippet "Städernas stad" innehåller, förutom en kanonbra låt, en härligt svenskklingande engelsk inledning av Rolf själv, samt en trevlig rundvandring i ett Stockholm för länge sedan.

Waxholm Ettan

Fridolf Rhudin är fortfarande nästan lite rolig, trots att denna humor är bortåt sjuttifem år gammal. Inte illa! Hans stora sångnummer äro tvegge till antalet nämligen denna, Waxholm Ettan, och "Om man inte har för stora pretentioner". Dessvärre finns d inte med rörsliga bilder till, men i alla fall!

Tore Svensson

Tämligen underbart klipp där Edvard Persson och Thor Modéen och Edvard Persson går på lokal en lördagkväll och lyssnar på Tore Svensson & Co. Märkligt men intressant!

Re-sepp-ten

I rättvisans namn måste ju originalet representeras likaväl (se föregående klipp). Själv gick jag igenom grundskolan 1980-90. Det var ett hemskt årtionde. Estetiskt motbjudande på alla plan, musikaliskt kräkframkallande, politiskt en katastrof. I övrigt fullt med töntiga reklamkampanjer, dåliga teveserier och en ungdomskultur som ter sig oerhört skrattretande i efterhand. Särskilt modet och musiken. Enda uppfriskande inslagen i denna tragiska kökkenmödding torde väl vara diverse hårdrocksband, som Mötley Crüe och Motörhead. Och då får man ändå blunda för deras direkt urfåniga scenkostymer. Nåväl, här följer ett exempel på 80-talsmusik och -attityd.

Re-sepp-ten

Detta är inget Snitzigt Klipp. Men man måste ha sett det innan man dör, för att veta hur man inte skall göra en musikvideo. Det rör sig om danska landslagets gamla dänga från 1986, med Dodo end the Dodos. Av ytterst oklara skäl har det något obskyra japanska bandet "Vanilla Beans" valt att göra en remake på den. Till deras försvar kan jag säga att de faktiskt har gjort ett par fina videos på sina egna låtar.

lördag 5 februari 2011

O-låten

Nu kan jag bara inte låta bli att slänga in en av klassikerna ifrån "Fem myror". En av de finaste!

Brasses enmansband

Oh my, vad jag är svag för Magnus och Brasses krogshower! Och en riktigt fin är "Det är serverat", där följande alster är representerat. Brasse Begåvia, jajemen!

En snygg stöld!

Själv är jag tämligen förtjust i Håkan Hellström, och dessutom galen i hans gamla band "Honey Is Cool" (Karin Dreijers gamla band där han spelade trummor). Dessutom har jag varit helt såld på hans, som jag antagit, helt originella texter och hans udda musik. Härförleden insåg jag dock ett och annat som gör hans musik något mer begriplig. Inte sämre! Men han blev mänsklig. Jag råkade höra Cornelis Vreeswijks ganska okända, men hjärtevärmande vackra, låt "En visa till Veronica". Låt mig bara konstatera att Hellström är ett geni. Han snodde något av det bästa och samtidigt mest bortglömda som Cornelis gjort. Och inte bara lät han sig inspireras av låten. Han snodde valda delar rätt av; både musik och text. Lyssna och jämför, medborgare!



Och här är Hellströms bit:

Camera Obscura

Nu skall man inte -i allt mitt tillbakablickande- glömma bort att britterrna fortfarande kan. Så varför inte dra till med en skön skotsk låt signerad Camera Obscura. Pop så det smäller om det!

Four tops - Bernadette

Hur balla får ett pojkband från 1967 bli? Four Tops tänjde gränserna på sin tid och spelade in denna tokklassiker. Vansinnigt bra även 2011!

Every raindrop means a lot - Tages

Jag nästan avled av pur häpnad när jag hittade detta originalalster. Tages med "Every raindrop"! Att detta överhuvudtaget finns är så fantastiskt att jag nästan ger upp. Fy för fan vad ball!

Satchmo...

Vad kan väl vara mer underbart än "What a wonderful world" med den store trumpetaren och hesa-fredrik-sångaren Louis Armstrong? Jag smälter som smör för denne klassiske estradör!

Josephine Baker

Ms Baker, som mets har gått till histprien somkvinnan som dansade i en banankjol har ändå gjort lite mer än så. Och vansinnigt snygg var hon, på sin tid. Njut av följande klipp med sagda dam! Extra kul är att dåtidens filmmakare till varje pris ville göra "djungelfeber" av alla svarta artister. Killen på bongotrumma känns aningen daterad... men kul!

fredag 4 februari 2011

Am Adolf Hitler Platz

En nattsuddarmix är aldrig komplett förutan några väl valda nazistmarscher. Tro mig när jag säger att det finns hundratals, och de flesta är inte värda särskilt mycket. Men det finns en stor hoper fantastiska undantag, detta klipp inräknat. Har du aldrig botaniserat bland dessa så är det hög tid! I våra dagar, sedan även proggen helt försvunnet, känns politisk musik ganska avlägsen. Men det fanns en tid då den spelade stor roll. Många av dessa förfärliga diktaturers försök att appellera till ungdomen och folket framstår i efterhand som oerhört lökiga, men ett och annat av dessa -något långsökta och överkäcka- bidrag äger en oemotståndlig charm. Njut även av de stiliga, rörliga, färgbilderna i denna video. Sieg Heil för fan!


It ain't over til the fat boy sings

Inget vackert barn, men roligt som fan!

Edward Sharpe and The Magnetic Zeros Acoustic Cover

Så oerhört rart att man nästan dör. Tycker jag och sex miljoner till!