onsdag 29 juni 2011

Heintje Simons

Heintjes sång Mama sålde i över en miljon ex och själv spelade han i attans många filmer som barnskådis och sångare. För gamla Lundaspexare (som undertecknad) så är låten mest känd och älskad som "Gordons entré" ur succéspexet Peter den Store från 1992.

Conny Froboess

Zwei kleine italiener är ett av de nummer jag upptäckte på annat än originalspråket. Nämligen på svenska under namnet "Tina och Marina". Följdriktigt (eftersom jag gillar sådant ingen gillar) blev jag hooked. När jag för något år sedan gick och handlade på Cityhallen i Karlskrona så skvalade sagda låt i högtalarna i "melodikrysset". Förstrött sjöng jag med och blev naturligtvis betraktad som en bindgalning av omgivningen tills jag kom på mig själv.

Josephine Baker's (in)famous banana dance

Svårt att motstå. Men ytterst tveksamt om det skulle ha hänt idag. En negress iförd bananer hysteristk dansande till djungelmusik... skitball men inte riktigt pc. Klippet är lika kort som banankjolen men är tyvärr det bästa som går att hitta. Håll till godo!

Nina Simone som kissekatt

Exeptionellt snitzigt klipp med Nina som leranimerad kissemiss. Som en gammal Nina-fan är det något av en högtidsstund att kolla och lyssna på detta.

Ella Fitzgerald

Kanontant sjunger kanonlåt. For once in my life. Mer känd kanske med Tonu Bennett eller Stevie Wonder.

Come prima

Ibland saknar man ord, som då man ser en fantastisk video och en lysande artist som denna. Missa för all del inte när sångaren utbrister "Music" innan dragspelssolot. Obetalbart.

Mario Lanza

Jag har alltsedan jag för omkring femton år sedan råkade snubbla över en skiva med italiensk-amerikanska Mario Lanza varit närmast besatt av hans röst och av hans livsöde. Lanza blev kortvarigt en superstjärna i Hollywood och söp, åt och knarkade ihjäl sig på rekordtid. Då han vid 38 års ålder dog i hjärtinfarkt var han ofantligt fet. Följande klipp innehåller dessutom sång av den (inte särdeles skönsjungande men väldans rara) lilla tösen Luisa Di Meo.



Oh här är den låten, tillsammans med "Gaudiamus Igitur" som jag tycker är snitzigast: "Drink! Drink! Drink!"

söndag 26 juni 2011

Conway Twitty

Conway började på 50-talet som rocksångare men bytte bana och blev en av 70- och 80-talens största countrystjärnor i USA. Just denna låy råkade dessutom dyka upp i Family Guy. Så varsågoda: mr Conway Twitty!

torsdag 23 juni 2011

Olle Hedberg

För en segelbåtsfanatiker som jag så är detta kanon. Jag bryr mig inte ett skit om Idol, men Olle är förjävla bra.

fredag 10 juni 2011

True love

Cole Porters jättehit som ursprungligen framfördes av Bing Crosby och Grace Kelly i filmen "High society" 1956. Här ojämförligt snitzigt fram-croonad av Dean Martin i dennes egen tv-show.



Originalet är minst lika gött. Och varje gång jag ser det så önskar jag att det var jag som satt där på segelbåten och sjöng, med Grace Kelly i famnen. Mitt hjärta går alltid i bitar av detta!

A taste of honey

Kanske Herb Alperts snitzigaste låt. Jag är förstummad inför lättheten med vilken hans band "The Tijuana brass" naglar dit dessa låtar med total precision och får det att se skitlätt ut.

The Magic Trumpet

Undertecknad är en av de som varit fullständigt förlorad i Herb Alpert. Varför har jag ingen aning om, men jag är definitivt inte ensam om saken. 1965 var han världens bäst säljande skivartist. Titta noga på videon och du konstaterar snabbt att Herb förmodligen är den ende mannen i världen som lyckas vara snygg samtidigt som han tutar loss.