söndag 28 november 2010

Inception - Hans Zimmer

I sanning en ful och töntig video, men jag måste erkänna att killen verkligen lyckades göra en riktigt fantastisk version av Hans Zimmer's "Time" från Christopher Nolans drömactionrulle "Inception". Man gör dock bäst i att stänga av så snart själva låten slutar, för sedan blir det rejält lökigt... Utan tvivel kan jag säga att "Inception" är en av de filmer jag sett som lyfts mest av sitt soundtrack; det är svårt att ens tänka sig hur den skulle vara utan denna fantastiska musik. Så symbiotiskt är förhållandet mellan ljud och bild. Det ger en tyngd åt filmen som den, med förlov sagt, kanske inte riktigt har. Härmed inte sagt att Nolan's film inte är bra -för det är den verkligen- men den kanske inte är så smart som hypen gör gällande.

Deep blue day

Och when we're at it, varför inte smäcka upp Eno's "Deep blue day". Inte lika bra som "Ascent" men riktigt najs!

An ending - Ascent

Brian Eno's "Ascent" har länge fullkomligt slagit andan ur mig. Jag kan knappt lyssna på den utan att bli helt förstörd. Det är något i detta, egentligen väldigt banala, stycke musik som slår an en sträng i själen och rör mig in i hjärteroten. Ett kuriöst faktum är att låten är inspelad "baklänges". D v s efter inspelningen har man mastrat den baklänges.Själva videon här är kanske inte helt lysande, men den har onekligen sina poänger. Låten har varit filmmusik i två filmer - "Apollo 13" och "Traffic". För den som vill se snyggare videor till "Ascent" så rekommenderar jag följande Youtubelänkar:
http://www.youtube.com/watch?v=YwQ5hVVrYrg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=lOgQyIMX_XU&feature=related

De är tyvärr låsta för inbäddning.


T S Eliot

Som ett avbrott från alla musikklipp kommer här ett bildspel till Eliots egen uppläsning av hans magisk dikt "The love song of J Alfred Prufrock". Mesmerizing! Eller ja, trollbindande på det svenska språket.

fredag 26 november 2010

Glasorgel

På ett musikinstrumentmuseum i Bryssel råkade jag se detta märkliga instrument. Då jag fick lyssna på det blev jag... rörd. Det dväljes något oändligt sorgligt och vemodigt i dessa spröda toner av glas.

lördag 20 november 2010

Johhny Bode

Jag gitter inte ens börja skriva om denne fantastiske, enastående, motbjudande och underbare man. Men läs för all del allt du kommer över om honom och, framför allt, lyssna på hans musik. Bäst är naturligtvis skivorna "Bordellmammas visor" och "Styrman Janssons frestelser". Följande klipp innehåller en rätt lam låt med Johnny ackompanjerad av Calle Jularbo. Den stora behållningen är bildspelet. Särskilt bilden vid 1:25 är fullkomligt lysande. Ett vackert porträtt av en mycket ful man.

fredag 19 november 2010

Built to spill

Stor heder till Doug Martsch och grabbarna i Built to spill! Ett genidrag att göra en video med tourneringsinstruktören James Zoppe. Videon har, såvitt jag kan förstå, inte särskilt mycket med låttexten att göra och det gör det hela så fantastisk bra!

Melpo Mene

En av antikens nio muser var Melpo Mene. Och nu är det namnet på ett attans snitzigt svenskt popband. Och här är deras riktigt trevliga låt "Holes".



Och varför inte ta deras andra dänga "I adore you" när vi ändå är igång?

torsdag 18 november 2010

Wo sind die clowns?

Fantastisk version av en tidigare i bloggen förekommande låt. Tyvärr inga rörsliga bilder, men dock ett riktigt fint bildspel! Det älskliga med Zarah är att hennes röst är... långt ifrån perfekt. Det svajar lite, hon saknar kontroll över vibratot och hon glissar på ett sätt som skolade sångare aldrig skulle tillåtas göra. Det är en stor njutning att höra en röst som förmedlar en sång och inte en röst som passas in i en låt. Kanon, helt enkelt!

Farväl, Zarah!

Ytterligare ett klipp med min favoritduo Zarah Leander och Arne Hülphers. Lyssna gärna extra noga på en av de sista artisterna som vägrade sjunga långa toner på kort vokal. Det gör man nuförtiden, men förr gjorde man som Zarah och sjönnnnng lånnnnng istället för lååååång. Farväl!