fredag 20 augusti 2010

Ytterligare ett oerhört snitzigt filmintro

Kanske ett av filmistoriens ballaste! Zombieland.

Hänschen klein ging allein

Denna betagande barnvisa, som från början var en s k gesällvisa, har gjorts i många versioner. Min favorit är följande.



Den som undrar varför filmaffiscen till Sam Peckinpah's krigsklassiker "Järnkorset" återfinns som bakgrund till videon ovan, får svaret i nästa klipp. "Hänschen klein" inleder sagda film med vad jag tycker är ett av filmhistoriens allra yppersta vinjetter.

onsdag 18 augusti 2010

For the love of God

Sanslösa Steve Vai "Zappa's little italian virtuoso" spelar sin "For the love of God" från mästerverket "Passion and Warfare". Vem som helst slutar spela gitarr efter att ha sette denne man briljera.

Joe Hishaishi

Förut nämnda Hayao Miyazaki har under sin hela karriär samarbetat med filmmusikkompositören Joe Hishaishi. Och min egen favorit av både filmerna och av musiken är "Nausicaä". Har du missat den filmen -gå och se den! Filmmusiken låter såhär:

tisdag 17 augusti 2010

Harmony Sisters

Denna rara trio som sjungit in riktigt plågsamma grejer som "Jag stod vid kvarnen" har även sjungit fina bitar som här: "Lili Marleen" och "När ljusen tändas därhemma". Här på finska eftersom tjejerna trots att de var verksamma i Sverige faktiskt var finskor. Om man är svag för Disney-möss gillar man säkert dessa darrande stämmor!

fredag 13 augusti 2010

Fruit song

Något så vansinningt som en 70-tals playbackversion av Jack Hodge's 1933 års hit "Everything is fresh today". Märkligt men ball.

Tom Lehrer

Sällan skådad svart satir. Den store Lehrer visar som vanligt både textsnille och musikalitet.

To Pallikari

Jag brukar avsky videoklipp med stillbilder, men detta alster kommer tammejfan med i alla fall! Arja Saijonmaa gjorde en hel hoper covers på -och tillsammans med- Mikis Teodorakis på 70-talet. Bäst är i mitt tycke "To Pallikari" som på svenska fick heta "Killen" och på finska " Poika on allapäin" (vad ini helvete det nu kan betyda). Bra låt? Nej. Men det är helt enkelt omöjligt att värja sig mot den doakör som Mikis själv står för.


American Trilogy

För den som, liksom jag, kapitulerat fullständigt inför "Kick-ass" så är väl denna låt en liten karamell. Just densamma ackompanjerar nämligen Kick-ass när denne brakar loss med sin mini-gun-flight-suit (eller vad fan det nu kan kallas) i slutet av filmen.

onsdag 11 augusti 2010

Åke Grönberg

"Klunkom då i bröder små" framförd av självaste Åke Grönberg, som verkligen inte är ihågkommen överhuvudtaget. Orättvist kan tyckas.

tisdag 10 augusti 2010

Ivan Rebroff sjunger Léhar

Den numer avdöde, före detta bassångaren, lebemannen, vivören och homosexuelle fuskkosacken Ivan Rebroff var av judisk-rysk börd men föddes i Tyskland. Mest känd var han helt klart för sitt väldiga omfång -fyra och en halv oktav. Följande klipp är en Franz Lehar-favorit, Wolgalied. Särskilt slutet är tårdrypande, då den ensamme och kärlekstörstande soldaten vänder sig uppåt mot Gud och frågar "Har du glömt mig däruppe?". Någon form av humor är det i alla fall att se denne stenrike (för det blev han) man ikläda sig rollen av arm soldat.



Jag kan heller inte underlåta att slänga upp en snutt ur ett tyskt teveprogram, där Reboff (som egentligen hette Hans Rolf Rippert) iklädd någon form av helgalen Bacchus-kostym sjunger fyllevisor på tyska. Däribland även hans hit "Im tiefen Keller".

fredag 6 augusti 2010

En åldrad stjärna 1977

En imposant person, Zarah Leander. Och i mitt tycke bättre med åldern. Här i "Stjärna mot stjärna 1977. Lägg gärna märke till den folkkäre Lennart Swahn, som åtminstone var det tills folk fick reda på att han var homosexuell. Skymtar i klippet gör även sopranen och skånska världsstjärnan La Nilsson.

 

Konstgjorda Pompe

Zarah Leander medverkade via filmduk i Hasse och Tages revy "Konstgjorda Pompe". Sagda revy är ett av mycket få fiaskon som duon gjorde. Eller nja, kanske inte fiasko, men den var inte så värst bra. Här är Zarah och Arne Hülphers i revyns kanske enda minnesvärda nummer.

Edvard Persson

Folkligare än Edvard Persson, det blir det knappast.

söndag 1 augusti 2010

George Formby

Det är inte svårt att hata både banjo och ukulele. Gräsliga instrument! George Formby spelade på det sämsta av två världar, ett hiskeligt instrument kallat banjolele. Mest känd blev han för "When I'm cleaning windows" och för klippet nedan, "Leaning on a lamppost".



En som gjorde en attans fin cover på "Leaning..." är Tage Danielsson. Här framförs den av det av Gunnar Svensson ledda Mosebacke-bandet "Helmer Bryds Eminent Five". "Madrassen i tamburn".

Jubel i busken!

Sonya Hedenbratt, denna underbara kvinna, sjunger den inte helt lysande "Nu har vi fått pubar i stan", följd av allsång anförd av Sten Åke Cederhök på "Knö daj in". Obetalbart!

God bless Tiny Tim!

Rubriken är namnet på denne underbare artists enda skiva. "Tip-toe thru' the tulips, en monsterhit på tjugotalet, blev även till hit på 60-talet genom Tiny Tims försorg. Det fanns en tid då det fortfarande skedde mirakel. Föreställ er det skivbolag som idag skulle satsa på något liknande?



Och för att se var denne man faktiskt fick sin inspiration så ta en titt på denna inspelning med Nick Lucas från 1929.



Eller kolla in undertecknads version från 2006.

Rolf gör revyreklam

En liten juvel för den som gillar Ernst Rolf, och ett smycke för Edvard Persson-fans. Sagde skånske tjockis gör en mycket flott blinkning till publiken.



Och den i första klippet utlovade "Kyssen" kommer här.

En nyårshälsning från Ernst Rolf...

...som blev hans sista. Och själv fick han inte uppleva det 1933 som han besjunger. Han dog nämligen den 25 december 1932 i lunginflammation som han ådragit sig vid ett misslyckat försök att dränka sig. Således offer för ett mycket långt, utdraget självmord.